Skonio ir bendrystės pamoka: kaip ,,Tacos“ gaminimas suvienijo mūsų mokyklos socialinių įgūdžių ir specialiąsias klases
Gegužės mėnesį I socialinių įgūdžių klasės maisto gamybos veiklos virto tikru ,,Tex Mex‘‘ nuotykiu – dalyvavome „Santa Maria“ iniciatyvoje „Tortilijų pamoka“, kurios metu gavome dovanų paketą su reikalingais ingredientais tacos gaminimui ir su vaizdinėmis tortilijų gamybos pamokomis, kurias pristatė žymūs Lietuvos visuomenės veikėjai. Socialinių tinklų kūrėjas Laurynas Zmejauskas – Safas su virtuvės šefu Tomu Zubinu dalijosi net 3 receptais, kaip pasigaminti nesudėtingus ir sveikus meksikietiškus patiekalus. Receptai atrinkti galvojant apie vaikus: kokį maistą jie mėgsta ir kokius gamybos įgūdžius turi ar gali įvaldyti.
Pamokų metu kiekvienas mokinys turėjo galimybę prisidėti prie ,,tacos“ gaminimo proceso: nuo tortilijų šildymo iki įdarų ruošimo ir patiekimo ant stalo. Mokiniams buvo suteikta papildoma pagalba – jie dirbo porose su bendraklasiais, kurie padėjo orientuotis virtuvėje ir atlikti užduotis. Tokiu būdu visi mokiniai galėjo aktyviai dalyvauti ir jaustis svarbia komandos dalimi. Naudodamiesi „Santa Maria“ produktais, mokiniai išbandė 3 skirtingus ,,tacos‘‘ receptus. Vieni pasirinko tradicinį variantą su malta jautiena ir ,,taco“ prieskonių mišiniu, kiti – vegetarišką su keptomis daržovėmis ir gvakamole. Taip pat gamino ,,nachos“ užkandį su sūriu ir salsa padažu, bei ,,taco“ salotas su šviežiomis daržovėmis ir kukurūzų traškučiais. Šios pamokos parodė, kad kulinarija gali būti puiki priemonė stiprinti bendruomeniškumą ir skatinti įtrauktį. Mokiniai ne tik išmoko gaminti skanius ir sveikus meksikietiškus patiekalus, bet ir suprato, kaip svarbu padėti vieni kitiems, ypač tiems, kuriems reikia papildomos pagalbos. Mokiniai džiaugėsi galėdami aktyviai dalyvauti ir prisidėti prie bendro rezultato. Ši patirtis ne tik praturtino mūsų kulinarines žinias, bet ir tapo įkvepiančiu įtraukties pavyzdžiu socialinių įgūdžių klasei.
Esame dėkingi „Santa Maria“ už suteiktą galimybę dalyvauti „Tortilijų pamokoje“ ir patirti, kaip maistas gali suvienyti žmones. Tikimės, kad tokios iniciatyvos taps tradicija mūsų mokykloje ir įkvėps kolegas kurti įtraukias ir bendruomeniškas veiklas.
V. Mačenskaitė