*eiti_prie_turinio*

Chačapurio kepimo edukacija

Chačapurio kepimo edukacija

Chačapurio kepimo edukacija

Š. m. spalio 23 d. LASUC mokiniai vyko į Trakuose esantį gruzinų restoraną ,,ARGO“ ir dalyvavo edukaciniame užsiėmime ,,Chačapurių kepimas“. Chačapuris – tradicinis gruzinų patiekalas. Jis dažniausia yra ruošiamas iš tešlos, pagamintos iš miltų, o viduje būna sūris (dažniausiai naudojamas sūris ,,Sulguni“ ar kiti minkštieji sūriai). Chačapurio gamyba yra paprasta, bet reikalauja atidumo ir kruopštumo.

Užsiėmimo metu mokiniai susipažino su gruzinų virtuvės tradicijomis, sužinojo, kokią reikšmę šis patiekalas turi Gruzijos kultūroje ir šeimos papročiuose. Edukatorė papasakojo apie įvairias chačapurio rūšis, o svarbiausia – visi dalyviai turėjo galimybę patys išsikepti šį sūrų pyragą, kvepiantį šviežiu tešlos kvapu ir lydytu sūriu. Edukacijos pabaigoje visų laukė skani degustacija, kurioje netrūko šypsenų, šilumos ir bendrystės. Ši veikla parodė, kad maistas gali būti ne tik gardus, bet ir puikus būdas pažinti kitų tautų tradicijas, ugdyti toleranciją bei pagarbą kultūrų įvairovei. Skani edukacija mokiniams patiko. Chačapurio paruošimo paslaptimis jie žadėjo pasidalinti su savo šeima ir draugais.

Ši išvyka yra projekto ,,Tautinių mažumų kulinarinis paveldas Lietuvoje“ dalis. Projekto, kuriame dalyvauti buvo pakviesti partneriai iš Vilniaus r. Nemėžio šv. R. Kalinausko gimnazijos ir  Telšių ,,Kranto“ progimnazijos, tikslas – skatinti negalią turintį jaunimą ir mokyklų-partnerių mokinius bendradarbiaujant domėtis Lietuvos tautinių mažumų kultūra, tradicijomis, gilinti suvokimą apie Lietuvos kultūrinę įvairovę, puoselėti savo tautos kultūrinį paveldą. Projektą iš dalies finansavo Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Dėkojame už suteiktą galimybę geriau pažinti šalia gyvenančias tautas ir jų kultūrą.

Justina Šamšonienė

Grįžti atgal